Kulturstaden Toronto

Om musik/konst/teater/museum är din grej så är Toronto din stad!

I och med att Toronto är en utav nordamerikas största städer så är utbudet av konserter med kända artister/grupper stort och det går bokstavligen inte en vecka utan att någon av stadens scener beträds utav någon musikalisk celebritet.

Å är musikaler/teater din grej så är det lätt att tro att man dött och hamnat i himlen. Om man säger så här; det var ingen slump att ABBA-musikalen Mama Mia hade sin nordamerikanska premiär i Toronto. Näst efter New York och London så är Toronto världens teatertätaste stad.

Annars så är inspelning utav filmer en tvättäkta Toronto-specialitet. I och med att staden liknar både New York och Chicago å Canada har ytterst generösa skatteregler så är Toronto en oerhört populär inspelningsplats för amerikansk film, med en imponerande lista över filmer som spelats in i staden.

Canada's Walk of Fame

En promenad utmed Canada's Walk of Fame ger en bra bild utav Canadas rika kulturliv och en imponerande exposé över canadensiska artister/idrottare/skådespelare mm. Ett axplock av de som har sitt eget lönnlöv på Canada's Walk of Fame:

Alanis Morissette, Alex Trebek, Bryan Adams, Buffy Sainte-Marie, Céline Dion, Dan Aykroyd, Donald och Kiefer Sutherland, Glenn Gould, Jacques Villeneuve, James Cameron, Jim Carrey, John Candy, Joni Mitchell, k.d Lang, Kim Cattrall, Leslie Nielsen, Linda Evangelista, Mary Pickford, Michael J. Fox, Mike Myers, Neil Young, Nelly Furtado, Pamela Anderson, Paul Anka, Paul Shaffer, Robbie Robertson, Shania Twain och William Shatner.

Tycker man att det låter intressant så är en bra startpunkt i gathörnet King Street West och Simcoe Street, precis utanför den spektakulära konserthallen Roy Thomson Hall.

Museer/Gallerier

Staden kryllar av intressanta museer/gallerier och listan över dessa kan göras hur lång som helst. Ett utdrag från listan över museum hittar man här.

Om man ska lyfta fram särskilt intressant museer och gallerier så blir nog ändå topp två dessa: Art Gallery of Ontario och Royal Ontario Museum.

Design by Gabfire | Courtesy Open Web Design